Sokszínű a paletta a Hangfoglaló Program 2024-es támogatottjai között

Sokszínű képet mutat az NKA Hangfoglaló Programja 2024-es támogatottjainak köre: a 15 kiválasztott pályázó között szinte minden könnyűzenei műfaj képviselője megtalálható, ahogyan vidéki és határon túli előadók, zenekarok is szerepelnek a névsorban.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma döntött az Induló Előadói Alprogram 10. évadában támogatott előadókról. Az élőzenei produkcióknak szóló felhívásra idén 195 pályázat érkezett, amelyek közül 60 pályázót hallgatott meg élőben, majd 15 induló és kezdő előadót, zenekart javasolt támogatásra a szakmai zsűri. A 2024-as évad támogatott előadói a Gorg & Benzol, a Hakumba, a Raklap, a Selah Vie, a Symbiosis 5, a Tengeri Püspök, a Vodka For Kids és a Wires együttes, cserihanna, Géem, Palágyi Ildikó, Lenkke_, Szlimmy, Labek & Chrobak, valamint Juhász Zoli és zenekara lettek, a vissza nem térítendő támogatást hang- és képfelvételének elkészítésére, turnékra, fellépésekre, illetve ezek kommunikációjára fordíthatják. A kiválasztottak sorában éppúgy akad indie, punk, rock, dzsessz és alternatív, mint fővárosi, vidéki vagy határon túli előadó, illetve zenekar. 

A pécsi születésű bábrendező, énekes-dalszerző cserihanna (Cseri Hanna) 2022-ben indította alterpopos szólóprojektjét, bemutatkozó lemeze egy évvel később jelent meg Kikötő címmel. Dalait érdekes szóképek, különös zenei és gondolati fordulatok, humor és kreativitás jellemzi. A Géem Golarits Márton indie folk énekes-gitáros-dalszerző szólóprojektje, melynek keretében – több évnyi utcai és kocsmai zenélés után – kedvenc dalait adja elő, olykor egy szál gitárral, máskor elektronikus elemekkel kiegészítve. A Gorg & Benzol zenekart az ajkai Kovács Levente (dob), a székesfehérvári Nedvig Balambér (gitár, ének) és a kassai születésű Kocska Ádám (basszusgitár) hozta létre 2021-ben. Zenéjükben felbukkannak a fúziós jazz, a progresszív rock, a techno és a funky elemei, első EP-jüket 2023-ban adták ki New Sessions címmel.

Hakumba zenekart 2019-ben alapították szentesi gimnazisták. Stílusukat fúziós ska-ként definiálják, melyben számos műfaj – dzsessz, afrobeat, surf punk, blues, pop-rock és világzene – keveredik. Első nagylemezüket (Véletlen volt, nem direkt, 2023) az Akvárium Klubban mutatták be. A veszprémi Juhász Zoli énekes-gitáros-dalszerző, az Ancient Spaceships zenekar frontembere, de szólóban is gyakran koncertezik. Szívből jövő indie zenéje nem akar több lenni, mint ami. A Labek & Chrobak folktronica duót alkotó Szallabek Balázs és Chrobák Adrián 2016 óta készít dalokat és lép fel együtt különböző formációkban. Szerzeményeikben az elektronikát ötvözik népzenei elemekkel, első minialbumuk idén februárban látott napvilágot.

Lenkke_ (Fehér Lili) 2018-ban kezdett aktívan zenélni, 2020-tól ír saját dalokat, szólóprojektjét pedig 2023-ban indította. Műfaja az alternatív elektropop, magyar és angol nyelvű szerzeményeit énekléssel, rappeléssel, dorombbal, furulyával és potméterek tekergetésével kelti életre. A felvidéki születésű Palágyi Ildikó (művésznevén: Indigó) zenéje az art-pop, a progresszív jazz és az élő elektronika találkozásából születik. Műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesíti. A 2021-ben megalakult sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely post-punkként határozza meg stílusát. Hangzásukra a Pink Floyd, a Red Hot Chili Peppers, illetve a Kispál és a Borz volt legnagyobb hatással, első nagylemezüket 2023-ban rögzítették.

Selah Vie együttes stílusa a ’70-es és ’80-as évek hangzásvilágát idézi. A 2021-ben létrejött formáció műfaji spektruma széles, első nagylemeze 2023-ban jelent meg, Ilyen az élet címmel. A Symbiosis 5 együttest a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Konzervatórium hallgatói – Drippey Máté(tenorszaxofon), Majsai Roland (dob) Gyányi Tamás(nagybőgő), Kapolcsi-Szabó Levente (zongora) és Virág Benedek (gitár) – alakították, hogy a dzsessz sokszínűségén keresztül valósítsák meg zenei elképzeléseiket. Szlimmy (Pusztai Balázs), a halászteleki rapper már általános iskolás korától ír verseket, szövegeket, a rapzenét a gimnáziumban kedvelte meg. Előadói pályafutása 2019-ben indult, jelenleg szólóban, illetve a bátyjával alakított Égjárók formációban zenél.

A progresszív rockból, metálból és grunge-ból inspirálódó veszprémi Tengeri Püspök zenekar pályafutása 1998-ben kezdődött, majd számos tagcsere és némi stílusváltás következett. Abÿss című EP-jüket 2020-ban rögzítették. A pécsi Vodka For Kids újhullámos hardcore punkcsapat 2020-ban alakult, de a pandémia miatt csak 2021 tavaszán mutatkozhattak be a nagyközönség előtt gyors és dallamos gitármenetekkel díszített zenéjükkel. A formáció nevéhez eddig két EP fűződik, a Votka 2021-ben, a DiSMiSFiT 2022-ben látott napvilágot. A Nagy József énekes, valamint Tóth Dávid és Nagy Gergő gitárosok által alapított, majd Erdei Gergő dobossal kiegészült Wires 2019 óta színesíti a honi industrial metalcore zenekarok palettáját.

Megjelent az Index.hu-n.