Szédelegtünk a szeretettől – Lemezbemutató koncertet tartott a Müller Péter Sziámi AndFriends 

Szeretetszédelgő címmel készített új albumot és tartott lemezbemutató koncertet a Müller Péter Sziámi AndFriends december 8-án a Magyar Zene Házában. A rendezvényen fellépett Bérczesi Róbert (Hiperkarma) és Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője.

Müller Péter Sziámit legtöbben énekesként és dalszövegíróként ismerik, hiszen ezirányú tevékenységével vált a magyar alternatív kultúra megkerülhetetlen alakjává, de a Sziget Fesztivál életre hívásánál is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Zenei pályafutását a rövid életű, de annál nagyobb jelentőségű URH (Ultra Rock Hírügynökség) frontembereként kezdte 1980-ban, aztán Kontroll Csoportban, illetve a gyakran változó nevű és felállású Sziámi zenekarban tevékenykedett. Barátjával és szerzőtársával, Gasner Jánossal számos feledhetetlen alternatív slágert jegyeztek, majd a gitáros-zeneszerző 2009-es halálakor feloszlatta az együttest.

A Müller Péter Sziámi AndFriends története 2012-ben kezdődött, amikor Müller Péter az Európa Kiadó három korábbi zenészével, Kirschner Péter gitárossal, Varga Orsolya billentyűssel és Magyar Péter ütőhangszeressel, valamint Angler Ákos dobossal, Duka László hegedűssel és Szeifert Bálint basszusgitárossal új formációt alapított. A kezdetben AndFriends, később Müller Péter Sziámi AndFriends néven működő zenekar debütáló albuma, a Látom, ha hiszem2014-ben került a boltokba, a második, új és „felújított” dalokat tartalmazó korong, a Nevess magadra 2018-ban jelent meg. Azóta számos kislemezt készítettek (Tézisek a kultúráról, Melyik oldalra állsz?, Boldog Új Évet!), még a koronavírus járvány is megihlette a csapatot (Beteg a világ, 2020). A zenekar sokat és sokfelé koncertezik, fellépésein URH és Kontroll Csoport dalokkal, illetve vendégművészekkel is gyakran találkozhat a közönség. A zenekarvezető mindemellett egy rendhagyó kezdeményezést is útjára indított 2021-ben Napidal Sziámival címmel: egy évig minden nap megosztotta olvasóival egy-egy dalötletét társszerzőket keresve. A felhívásra több mint 1100 énekelt, megzenésített szerzemény született és a 365 + 1 dalszöveg idén tavasszal könyv formájában is napvilágot látott.

Nemrégiben megjelent a Müller Péter Sziámi AndFriends legújabb, Szeretetszédelgő című nagylemeze is, amelyre szintén felkerült néhány a megzenésített napidal, és amelyet december 8-án a Magyar Zene Házában mutatott be a formáció. „Kirschner Péterrel boldogan gyötrelmes munkával (játékkal) megírtuk az eddigi legjobb lemezünket. És most belemutatunk. Nem toljuk el az egészet egyben, hogy maradjon téridő a kedvenceknek, amik híján joggal kérnétek vissza a belépődíjat, de a kb. 18 számból azért elhangzanak a fontosabbak. Sokkal személyesebb album lett, mint az eddigiek. A másik Péter megérezte, és megzenésítette, amiről szó van. Ezek nem közéleti, hanem személyes és kíméletlen, maximum közérzeti hozzászólások” – ajánlotta új albumát és koncertjét a zenekarvezető.

A Müller Péter Sziámi énekes, Kirschner Péter gitáros, Bakos Zita billentyűs, Kónya Csaba basszusgitáros és Tóth Márton dobos alkotta Müller Péter Sziámi AndFriends két vendéget hívott a koncertre: Bércesi Róbertet (azaz Hiperkarmát), aki társszerző is az új lemezen, valamint Pásztor Annát, az Anna and the Barbies énekesnőjét.

Megjelent az Index.hu-n.

Címlapkép: A38 Galéria / Emil Chalhoub