Születésnapi emlékkoncert a Muzsikással – Éri Péter 70 lenne

Születésnapi emlékkoncerttel tiszteleg az októberben elhunyt Éri Péter emléke előtt az 50 éves Muzsikás együttes november 11-én a Fonóban. Közreműködik: Fülei Balázs zongoraművész, Kacsó Hanga énekesnő és az Erdőfű zenekar. 

Két születésnap megünneplésére is alkalmat adhatott volna a Muzsikás együttes november 11-i  koncertje, hiszen idén 50 esztendeje alakult a Kossuth-díjas népzenei formáció és ezen a napon lenne 70 éves Éri Péter, aki nemcsak brácsása, kontrása, mandolinosa és furulyása, de hangmérnöke is volt a magyar népzenei élet és a táncházmozgalom talán legismertebb zenekarának. Éri Péter októberi halála azonban más fénytörésbe helyezte a már meghirdetett rendezvényt, amelyet most az ő emlékének ajánlanak az egykori zenésztársak.

Éri Péter születésnapján a hozzá legközelebb álló zenészekkel, vendégekkel emlékezünk, gondolunk rá, tovább erősítve a hitet, hogy népzenénk páratlan szépsége szellemi és lelki töltődés mindenkinek!” – fogalmaznak.

Fotó: Opitz Tamás

Az Éri Péter 70 című koncerten a Muzsikás tagjai – Sipos Mihály (hegedű), Hamar Dániel (bőgő) és Porteleki László (hegedű) – Mester László kontrással lépnek majd színpadra, fellép mellettük Fülei Balázs zongoraművész, Kacsó Hanga énekesnő, valamint az Erdőfű zenekar, amelynek alapító tagjai Éri Péter gyermekei, Éri Katalin és Éri Márton. 

A Liszt-díjas Fülei Balázs játéka a Muzsikás legendás, Bartók és Kodály zongoradarabjait magyar népzenével ötvöző Allegro Barbaro című műsorának dalaiban lesz hallható. Az azonos című lemez anyagát 2008-ban Jandó Jenő zongoraművésszel rögzítette, az elmúlt években pedig Fülei Balázzsal játszotta a zenekar. A székely-mezőségi családba született Kacsó Hanga 16 éves korában tűnt fel a Fölszállott a Páva tehetségkutató műsorban, 2014-ben pedig a verseny népdal-szólista kategóriájának győztese lett. Az elmúlt években olyan neves zenei seregszemléken énekelt a Muzsikás együttessel, mint a Merode Fesztivál (Belgium), az Enescu Fesztivál (Románia), a Sur Jahan Fesztivál (India), vagy az Ethno Port Fesztivál (Lengyelország).

Fotó: Pörneczi Bálint

A táncházzenészek összefogásából létrejött Erdőfű tagjai – Maruzsenszki Andor (hegedű), Kiss-Balbinat Ádám (ének, hegedű), Éri Márton (brácsa) és Éri Katalin (nagybőgő) – elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles tolmácsolásának. Az emlékkoncerten Salamon Somával (tangóharmonika, furulya) kiegészülő formáció célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, szem előtt tartva az adott vidék sajátosságait. Martin György Kalotaszegen című lemezük – amely felkerült a Transglobal World Music Charts világzenei toplistájára – az utolsó kiadott album, amely Éri Péter játékát örökítette meg.