Táncos, mesés kavalkád Paár Julcsitól

Megjelent Paár Julcsi harmadik gyermeklemeze. Az népszerű előadóművész és zeneterapeuta a Kerekerdő (2019, Fonó) és a Kerekutca (2021, Fonó) című korongjai után ezúttal ismét egy mesével készült a legkisebbeknek és családjaiknak.

A Rókatánc egy magával ragadó, nép- és világzenei elemekből szövetelt, táncos-mesés kavalkád. A virtuóz zenészek – Szakál Tamás (hegedű, ének, mese), Kováts Gergő (tenor- és szoprán szaxofon, basszusklarinét), Szabó Dániel (cimbalom), Könczei Bálint (brácsa), Bognár András (nagybőgő) – mellett a dinamikus és humoros táncszínházi elemeket mozgásba foglaló Csiki Gergely táncművész, néptáncpedagógus is megjelenik.

paár előadás
Forrás: Paár Julcsi Facebook

A zenészek lendületes sodrású, korosztályokon átívelő mesevilágot teremtenek a lemez alapján készült színpadi előadáson. Nem csoda hát, hogy a történet szereplői és az őket minden kalandban végig kísérő muzsikusokkal együtt a közönségből is előbújik a világot felfedezni vágyó gyermeki én, netán egy merész, mindenre elszánt róka.

Paár Julcsi így vall az új, Rókatánc című lemezről:

Úgy érzem, odabent örök-gyerek maradok. A mai napig elvarázsolnak a mesék, magával ragad az önfeledt játék öröme, megérint, felemel, összerendez a dal. A próbafolyamatok, koncertek, előadások során észrevétlenül átváltozom; új minőségek bújnak elő belőlem. Így van ez a Rókatánccal is. Az eddigi meselemezeim témái szintén emberi helyzetekről szóltak, kapcsolatokról, egyéni és közösségi kihívásokról. Ezúttal viszont rókabőrbe bújok, és egy egészen új perspektíva nyílik meg a történetben. Rókákról szól a fáma Dél-Amerikától Japánig, az ókori görög történetmesélő Ezópus fabuláitól a magyar népmesekincsen át, a modern irodalom állócsillagáig Antoin de Saint-Exupéry-ig. Az értelem, az individuum, az emberekkel való közvetlen kapcsolódás képessége emeli a rókákat egyfajta átmeneti térbe, ami az én mesém kezdő felütését adta.”

Az albumot idén tavasszal a Pannónia Stúdióban rögzítették. Az egyedi tervezésű, Szert-Szabó Dorottya által illusztrált borító különleges vizuális élmény is egyben, amely egy társasjátékot rejt magában az egész család számára.

paár előadás
Forrás: Paár Julcsi Facebook

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – mondhatnánk vigaszként hőseinknek, akik akarva, akaratlanul – vagy talán a rókáknak köszönhetően – sodródnak kalandokba, követnek el baklövéseket, kerekítik újra életüket. Megtorpannak, ilyen-olyan döntéseket hoznak, és megesik, hogy járatlan utakra tévednek. Tévedéseik emberiek, a belőlük születő megoldásaik játékosak.„Játszani pedig emberi dolog, így hát: Játékra fel!” – biztat az előadóművész, aki kifejtette:

Zeneileg is kimeríthetetlen téma a Weiner Leó Rókatánca hiszen a dallam bejárja az egész nyelvterületünket, különféle jellegű, változékony formavilágú nyomot hagyva maga után. Ezek után mondanom sem kell, hogy életem egyik első gyerek-színházi szerepe a Kis herceg Rókája volt. Hálás és éltereszóló tanulság egy egész világot megszelídíteni vágyó, de bátortalan 11 éves kislány számára. Az meg csak a ráadás, hogy egykori »Weineres« zongoristaként, sejtszinten ivódott belém ez az örökérvényű melódia, talán éppen azért, hogy most újra nekiindulhasson és formálódjon tovább.”

Címlapfotó: Paár Julcsi Facebook