Új könnyűzenei kötetek – Bemutatták a Beatkorszak projekt köteteit

A Beatkorszak projekt három új kötetét mutatta be a Lumen Kávézóban. A Látható rockzene, a Volt egyszer sok fesztivál és a Hangok és ütemek 6. szerkesztőivel Vass Norbert, a beatkorszak.blog szerkesztője beszélgetett.

Murzsa Tímeától, a Hangok és ütemek könyvsorozat szerkesztőjétől megtudhattuk, hogy 2014-ben kezdték az életműinterjúkat a Hangfoglaló (akkor még Cseh Tamás) program támogatásával. Főleg a Kádár-korszak zenei életének résztvevői mesélnek az időszakról, árnyalva az ideológiával átszőtt forrásanyagokat, az egykori hivatalos dokumentumokat. Nem kizárólag zenészeket kérdeztek, háttérembereket, road-okat, hangmérnököket szintén faggattak. A hatodik kötet újdonságokkal szolgál, tudniillik határon túli magyar muzsikusokat is megszólaltatnak, vagy Lois Viktor, Munkácsy-díjas képzőművészt, aki hangszerszobrokat készít. Az elbeszélt történelem mellett a szerzők foglalkoznak a hagyományos tánczene előadóival, illetve társművészetek alkotóival, továbbá koncertszervezők szólnak a könnyűzenéről.

Az életműinterjú készítői közül Murzsa Tímea kiemelte Csatári Bence történész, rockzenei szakírót, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatóját, illetve kollégánkat, Jávorszky Béla Szilárd, írót, újságírót, a Magyar Zene Háza könyvtárszakmai vezetőjét és Papp Máté újságírót, szerkesztőt, aki aktív zenész is. Az új szerzők közül pedig Kovács Lászlót, a Moiras Records alapítóját.

Fotó: Ditzendy Attila Arisztid

Bajnai Zsolt elmondta, hogy a Látható rockzene című kötet alapja a Hangfoglaló program, tavaly decemberben, a Magyar Zene Házában megrendezett nyolcadik konferenciája. Az NKA Cseh Tamás program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja 2015-ben szervezte az első konferenciát Élő múlt címmel, azt követte a Hetvenesek, amellyel elindult a Kádár-kori könnyűzene történetének feltárása. A Látható rockzene a társművészetek, valamint a divat, a könyvkiadás, a lemezborítók zenére gyakorolt hatását vizsgálja kilenc előadó gondolatainak tükrében. A jelen kötetekben olvasható írások az elhangzott előadások bővített változatai.

Bajnai Zsolt megjegyezte: az eltelt, közel egy évtized alatt állandó szerzőgárda jött össze, azonban keresik az új szakértőket, főleg a fiatalabb generáció tagjai között, akik már a kilencvenes évek könnyűzenéjén nőttek fel. 

Fotó: Ditzendy Attila Arisztid

A Volt egyszer sok fesztivál alapjául, a diósgyőri pop- rockfesztivál ötvenéves évfordulója apropóján, Miskolcon szervezett konferencia szolgál. A könyv a rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválokat vizsgálja, s a szakértők mellett rajongók írásait szintén tartalmazza. E szövegek teszik személyessé az egyes fesztiválokról írt tudományos munkákat. A képanyag a Minden az enyém, a beatkorszak.blog ötödik kiállításának fotográfiái.