Vagányság a négyzeten – 7 tény, amit tudnod kell a ValMarról…

Ha fellapozzuk a szótárat a vagány jelzőt kutatva, valószínűleg a srácok illusztrálnák a definíciót. De mi lehet az oka a hirtelen jött népszerűségnek? Lássuk, honnan indult a rock and rollt újraélesztő duó!

Névválasztás

A duó tagjai, Valkusz Milán és Marics Peti, vezetékneveinek mozaikszava alkotta meg a zenekar nevét. Hangzatos, könnyen megjegyezhető főleg, ha az ember hallja őket énekelni a színpadon. Milán korábban DJ is volt, illetve tanult zenét írni, mindig is érdekelte őt ez a világ.

A megismerkedés

Marics Peti és Valkusz Milán már kiskamasz koruk óta ismerik egymást és több, mint hat éve zenélnek együtt. Mindketten Kispestről származnak, együtt jártak teniszre, osztálytársak, később lakótársak is voltak. Mivel Petinek jó hangja volt, Milán pedig a rapben jeleskedett úgy gondolták, hogy érdemes kihozni a kettejük tehetségéből valamit, így összeállt a duó.

Cover

Kezdetben inkább dalfeldolgozásokkal foglalkoztak, amelyeket többnyire angol nyelven adtak elő, azonban a későbbiekben felkeresték őket a kiadók, hogy alkothatnának saját zenét is magyar nyelven. Minden álmuk az volt, hogy nagy közönség előtt zenélhessenek, azonban a ValMarként működő 4-5 éve tartó karrierjükből mindössze 2 éve tarthatják ezt az álmot a megélhetésüknek is. Rengeteg kemény munka és kitartás juttatta el őket ehhez a mérföldkőhöz.

Deák tér

Első saját szerzeményük a Deák Téri Gyros Tál címet kapta, amelyben a srácok a Budapesti éjszakai élet hangulatát hivatottak visszaadni. A 2020-as X-Faktor műsorában bemutatott Visz a vérem című daluk által robbantak be a köztudatba, amelyet a Bruno x Spacc nevű formációval készítettek és az X-Faktor versenyzője, Manuel közreműködésével adtak elő. Manuellel nem ez az egyetlen közös szerzeményük, említhetnénk akár az Éget a nap című slágerüket is, amelyet a nyár himnuszának is tarthat a hallgató. Legújabb közös produkciójuk a Palvin/ Hajnalokig hamar hatalmas nézettségre tett szert.

Úristen

A zenekar számára az igazi áttörést a 2022-ben megjelent Úristen című dal hozta, amelyben Szikora Róbert, az R-Gofrontemberének közreműködését kérte a ValMar. A dal maga az ő fejükből pattant ki Szikora segítségével, amelynek köszönhetően az igazi retro magyar rock and roll újra utat tört magának és az áprilisban megjelent szerzeményt nyárra már kicsi és nagy egyaránt kívülről fújta. Nem véletlen, hogy az Irigy Hónaljmirigy is felült a ValMar zenevonatára. Azonban nem ez volt az egyetlen közös produkciójuk a csikidám koronázatlan királyával, hiszen tavaly a strand fesztiválon debütált a Bombázó című feldolgozásuk is a Strand x Hajógyár Legendák programján belül.

 Ázsia színei

A duó természetesen az Ázsia Expressz műsorából is ismerős lehet, továbbá korábban Marics Petit, idén pedig Valkusz Milánt láthatjuk a Sztárban Sztár műsorában, amelyben zenész társa jelenleg zsűrizik. Persze nem maradunk fülbemászó dalok nélkül, hiszen hallgathatjuk a Színvak című dalukat is, ami újra inkább a pop és a rap irányába tért vissza. Továbbá érdemes megemlíteni a Magyarok című produkciójukat is, amelyet a Magyar válogatott EB indulójaként adtak elő a Hősök közreműködésével.

Magány Vagány

A februárban megjelent Magány Vagány című daluk már a megjelenést követő napokban vezette a nézettségi toplistát. Újra retro hangulatú dallamviláguknak köszönhetően akár Úristen juniornak is nevezhetnénk a kreációt, a klip látványvilágáról nem is beszélve, amely szintén visszarepít minket az időben. 

Az biztos, hogy a fiúk valami hihetetlen csízióra jöttek rá a két műfaj mixelésével és a retro rock and roll visszahozásával kapcsolatban! Nagyon jó áll nekik ez a stílus és a vagány image! Amennyiben szívesen látnád őket élőben június 22-én megteheted, ugyanis a Budapest Parkban egy hatalmas koncerttel köszöntik a nyarat. További információkért pedig látogass el a popkulturalis.hu oldalára!

Megjelent az Index.hu-n.

A kiemelt kép az Index.hu tulajdona.