Zenész és költő, azaz dalköltő

Csütörtökön este a Várkert Bazárban Dalköltők címen lépnek fel – miként az alcímben áll – a kortárs dalköltők legnagyobbjai. Víg Mihály, Másik János, Grecsó Krisztián, Balla Gergely és Barkóczi Noémi. No, meg a szervező, Kollár-Klemencz László kamarazenekarával. A zeneszerző-szövegíró kezdeményezésére ősztől még egy posztgraduális egyetemi képzést is indítanak az ELTE-n dalköltők számára. Az esemény apropóján Barkóczi Noémivel beszélgettünk.

Mi a különbség… Egyáltalán van különbség egy dalköltő és egy zenekar gitáros-énekesnője közt?

Hmm, ez kicsit a „nem minden rovar bogár de minden bogár rovar” helyzet. A dalköltőségben talán van egy plusz igény közlésre és kísérletezésre. És az egyéni hang is fontos, azt hiszem.

Mostanában zenekarral lépsz fel, nem egy szál gitárral, dalköltő módon.

Igen, rájöttem, hogy csapatban minden jobb móka! Ettől függetlenül van egy sajátságos ereje a szóló fellépéseknek is, de azokból csak keveset tudok elvinni, mert sokkal jobban leterhelnek, sokkal védtelenebb érzés.

A dalköltő tulajdonképpen költő és zenész egyszemélyben?

Az én esetemben inkább az az igaz, hogy egyik sem. Szerintem nem tudnék csak zenész lenni, mert azt nem űzöm olyan magas szinten és ugyanez igaz a költészetre is. Ez így egymásra hatva ad ki egy egészet. Amúgy ez mindenre igaz az életemben, mindig sokféle dolog érdekelt egyszerre.

Érdekes, hogy Kollár-Klemencz László is és te is animációs filmesek vagytok… Ugyanakkor például a tavalyi kliped, noha animációs, nem te készítetted.

Igen, egyrészt izgalmasabb, ha nem mindent én csinálok, jó látni, hogy másban mit indít el valami, amit írok. Másrészt pedig nincs rá időm jelenleg a zene és a munka mellett… Talán majd egyszer…

Eszerint a zene és a dalszöveg egységébe a jövőben beemeled a művészetedbe a mozgóképet is, mint harmadik láb?

Aktívan nem hajtok rá, jelenleg jobban izgat a művészetterápia. Szeretek alkotni, de sokszor a produktumra való fókuszálás kinyírja magát az örömöt. Ezzel nagyon szépen mennek szembe az ilyen terápiák.

Fotó: a38.hu

Miért fontos a Kollár-Klemencz László által kitalált egyetemi továbbképzés, kifejezetten dalköltők számára?

Az biztos, hogy én iszonyú hálás lettem volna annak idején egy ilyen képzésért. A legtöbb ember, szerintem dalok formájában találkozik költészettel, csodás lenne, ha ez egy minőségibb dolog lenne.

Rád kik hatottak, hatnak?

Nemes Nagy Ágnes, Bereményi Géza, Hegyi György, Szabó Benedek.

A Várkert Bazárban szólókoncertet adsz, vagy zenekarost?

Is-is! Játszom egy szál gitárral, de a Köd a nappalibant előadjuk a kamarazenekarral, aminek szerintem nagyon jól fog állni ez a hangszerelés.