A legkedveltebb pop témák 2023-ban

Az esztendő vége a számvetés ideje. Mit terveztünk, mit végeztünk? Nézzük hát meg, hogy kedves olvasóinkat mely általunk feldolgozott témák érdekelték a legjobban 2023-ban. 

A Magyar Popkulturális Értéktár jelenleg öt csatornára gyárt tartalmakat. Éppen egy éve, decemberben indította útnak a blogját az Index.hu felületén. Ezzel párhuzamosan, 2023 februárjában elindult a blog.popkulturalis.hu is, amelyen szintén megjelennek magyar popzene témájú, aktuális tartalmak. Majd áprilisban elindult a Popkulturalis.hu TikTok-csatorna is, amelyen néhány hónap alatt csaknem 20 ezer követőt gyűjtött össze. Ezenfelül Facebookon és Instagramon is napi rendszerességgel jelennek meg érdekességek a magyar popkultúra világából. Zilahi Csaba könyve alapján pedig az erdélyi magyar zenekarok feldolgozását is elkezdtük.

Az analitikák segítségével megnéztük és hoztunk egy összesített listát arról, hogy idén mely témák voltak a legnépszerűbbek ezeken a felületeken.

Ki is Báthory Zoltán, akire a legtöbben voltak kíváncsiak?

A Los Angeles-i Five Finger Death Punch talán nem mindenkinek ismerős Magyarországon, pedig a világ egyik legnépszerűbb heavy metal-zenekaráról van szó, amely az elmúlt években a Metallicával vetekszik az eladási listák első helyéért. Ezt a zenekart egy magyar srác Báthory Zoltán, dalszerző, producer alapította. Ő találta ki a zenekar nevét is, ami Tarantino Kill Bill című filmjéből ismeretes. Báthory nemcsak alapítója az együttesnek, hanem a ritmusgitárosa, és fő dalszerzője is egyben. Zoli 17 éves korában döntött úgy, hogy elhagyja az országot és Szentendréről New Yorkba költözik, hogy szerencsét próbáljon. Ő azok közé tartozik, akiknek sikerült.

A CPg tagjait leültették, mert zenéltek

Noha negyven éve zajlottak a punkperek, amelyekben láthatatlan, ellenben fontos szerepet játszott Erdős Péter, a téma ma is sokakat érdekel. A Csatári Bence történész, rockzenei szakíróval készült interjú és podcast beszélgetésben a Nemzeti Emlékezet Bizottsága munkatársa kifejtette, hogy elgondolkodtató, hogy amíg a kommunistaellenes CPg tagjait letöltendő börtönre ítélték, addig a rasszista Mos-OI muzsikusai megúszták felfüggesztett büntetéssel. „Meglehet – mondta –, hogy Erdős cikke nélkül is perbe fogják a CPg-t. A Kádár-korban úgy fogalmaztak: a punkzenekarok anarchista felfogást képviselnek. A CPg mellett az Aurora, a Közellenség. Ide szokták sorolni a Mos-OI-t is, ami valójában Oi! stílus, másként skinhead zene.”

Forrás: Benkő Archívum
Fotó: Benkő Archívum

Két éve ment el Póka Egon, a magyar rockélet meghatározója

A nagyközönség meghatározó zeneszerzőjeként és basszusgitárosaként ismerte, de legalább ennyire fontos, hogy a kilencvenes évek derekán elindította a Kőbányai Zenei Stúdiót, amely az elmúlt bő negyed évszázadban több mint ezer képzett pop- és rockzenészt adott a szakmának, s amiről így vallott az alapító: „Ez egy család, és úgy is érzik, hogy ide tartoznak. Az, hogy befejezték az iskolát, nem azt jelenti, hogy kikerültek ebből a körből, mert visszajárnak ide, ha találkoznak, segítenek egymásnak, és ez nagyon fontos dolog.”

Póka Egon két éve távozott közülünk – pedig még csak ma lenne hetvenéves.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

A kibertérből az Aréna színpadára katapultált Azahriah

Baukó Attila, azaz Azahriah minden kétséget kizáróan napjaink legnépszerűbb magyar előadója. A YouTube-megtekintései hamarosan átlépik a 323 milliót, Spotify-on hetente 5,8 milliószor játsszák le a számait és havonta több mint 700 ezer hallgatója van.

Attila gyerekkora óta gitározik, dalszerzéssel és hangkeveréssel 2017-ben kezdett komolyabban foglalkozni. „A Slipknot nagy szerelem volt. Bírtam a System Of A Downt és a klasszikusokat is, Metallicát, Iron Maident, Pink Floydot, Led Zeppelint. A metálban éreztem meg először, milyen egy közösséghez tartozni, és kezdtem el a zenék hatására gitározni.” – nyilatkozta az énekes, aki sokáig ódzkodott a modern hangzásoktól, de aztán a trapben is megtalálta magát.

2024. májusában önálló, tripla teltházas koncertet ad Magyarország legnagyobb helyszínén, a Puskás Arénában.

Fotó: discogs.com/Azahriah

Szörényi Szabolcs betöltötte a nyolcvanat

Jellegzetes hangja, tükörpontos basszusgitározása, vokálozása, produceri zsenije a magyar beat-/rockzene megkerülhetetlen alakjává avatja a 80 éves Szörényi Szabolcsot.

Mediterrán, Illés, Fonográf 1962-től 1984-ig, amikor három teltházas Budapest Sportcsarnok bulival búcsúztak a Fonográf zenészei. Közülük Szabolcs gyakorlatilag hátat fordított a további rendszeres fellépéseknek. Maradt producer, no meg vasútmodellező.

Első modelljét 1965-ben, nógrádverőcei gázsijából vásárolta. Évtizedekkel később felépítette a Nyugati Pályaudvar, WestEnd előtti állapotát, száz négyzetméteres pincéjében, a lehető legnagyobb pontossággal. Mert Szörényi Szabolcs nem kizárólag a zenében, mindenben pontos.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Cserháti Zsuzsa álma álom maradt

A könnyűzene karizmatikus énekesnője, Cserháti Zsuzsa idén ünnepelné 75. születésnapját. És éppen 20 éve, egy hónappal a születése évfordulóját követően tért örök nyugalomra, mindössze 55 évesen. Számos slágert köszönhetünk a legszebb hangú énekesnőnek tartott Cserhátinak. Ilyen az 1978-as Add a kezed, az 1996-os Hamu és gyémánt és az 1997-es Kicsi gyere velem rózsát szedni, amelyek a mai napig őrzik az énekesnő karakterét.

A második évezred hamar átírta karrierjének forgatókönyvét, hiszen betegségei egyre gyarapodtak, majd 2003. július 23-án otthonában elhunyt. Nagy álma, az életéről szóló könyv elkészítése már nem valósulhatott meg. Azonban számos hazai filmben hallhatóak dalai, vagy azok feldolgozásai, mint a Csak szex és más semmi című filmben a közismert Boldogság, gyere haza.

Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Az örök jampi zenekara a Hungaria

Fenyő Miklós kétségkívül a magyar popkultúra kiemelkedő alakja, aki az idők során úgy tudott folyamatosan megújulni, hogy mindvégig hű maradt önmagához, pedig néha tőle meglehetősen szokatlan stílusokban is kipróbálta magát. Az ’56-ban, kilenc évesen a szüleivel Amerikába költöző énekes 1960-ban tért haza, és kezdte el létrehozni zenekarait, mindössze 15 évesen alapította meg a Sztár együttest, amely 1964-ben szűnt meg, majd ezt követte a Syconor együttes, 1967-ben pedig megalapította a Hungariát.

A zenekart, amelyiknek csak a Spotify-on havonta 50.000 fölötti a látogatottsága, ezen belül a legnépszerűbb a Csókkirály, több mint egymillió hallgatottsággal bír még mindig. Sőt, 2023 nyarán is aktuális tud lenni, olyannyira, hogy T. Danny is feldolgozta ezt a dalt rapbetétekkel tarkítva.

Fotó: Discogs

Katona Klári kicsi ólomkatonája

A hetvenes–nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb és legegyénibb hangú énekese, akinek igazán akkor állt egyenesbe a pályája, amikor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán írt neki dalokat, albumokat. Miután a rendszerváltozás körül a szerzőpárossal a munkakapcsolata megszakadt, saját elképzelései szerint ment tovább, de produkciónak sikere, színvonala elmaradt az előzőekétől. A színpadi lét mellett más szerepkörökben is kipróbálta magát, illetve a zene mellett alkalmanként egy-egy kötetet is megjelentetett.

Demjén Ferenc alkotói segítségével két figyelemreméltó nagylemezt jelentethetett meg (Savanyú a csokoládé, 1977, Láthatod, boldog vagyok, 1978). A Locomotiv GT kíséretével felvett, Presser és Dusán által írt 1981-es Titkaim LP az év legnagyobb popzenei eseményének számított Magyarországon.

Fotó: discogs.com

A BSW iszogatós rappeléssel kezdte

A BSW kéttagú rapcsapatot Ferenczei „Gaben” Gábor és Sziklai „Meklód” Mátyás alapította 2006-ban, amikor kiváltak előző zenekarukból. Eredetileg csak pár közös számot készítettek volna, ám olyan összhangban ment a munka, hogy nekiálltak egy nagylemez megírásának. Nevük a BeerSeeWalk kifejezés rövidítése.

„A legelején csak együtt reppeltünk a piázások közben. Matyi csinálta az alapokat, írtuk a szövegeket és rengeteget gyakoroltunk, saját magunk szórakoztatására. 2006 szeptemberében mentünk először igazi stúdióba Pixához Fehérvárra. Akkoriban vettük fel az Utcaszagú vagy például Pénzes című számokat.” – nyilatkozta Ferenczei Gábor a kezdetekről.

Az első nagylemez (Picsa, 2010) felvételi munkálatai közben csatlakozott a BSW-hez Nádasi „Daddy Z” Zoltán, aki a scratchekért felel. Az album nyers és durva stílusa miatt nagy port kavart. A tagok elmondták, hogy a szövegek egy részével ma már nem igazán tudnak azonosulni, mivel azok többségét 16-17 évesen írták.

Fotó: BSW

Az LGT-t sem kímélte a rendszer

Fél évszázada, 1973-ban készült a Locomotiv GT egyik legsikeresebb lemeze, a Bummm! Siker ide, siker oda, az akkori hatalom 1975-ben betiltotta a korongot. A banda ’74-ben az Egyesült Államok huszonöt városában, több mint harminc koncertet adott, nyilván előzenekarként. Olyan sztárcsapatok előtt, mint a ZZ Top, az Aerosmith vagy a Chicago. Ha lemezükből pár százzal több fogy, hát felkerülnek a 200-as Billboard lemezeladási listára. Naná, hogy a kiadó, az ABC újabb korongra kötött szerződést velük. 1975-ben jelent volna meg az All Aboard című lemez. Volna. Mert lejárt a tartózkodási engedélyük. A párt hazaparancsolta őket, ám Barta maradt Amerikában. Miként akkor mondták: disszidált. Ezért betiltották a hihetetlenül sikeres Bummm-ot, az All Aboard megjelenését pedig letiltották.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Megjelent az Index.hu-n.

Címlapkép: MHSZ / Fortepan