Az azonnali békéért énekel a PG Csoport

Az azonnali békéért énekel a PG Csoport

Több mint két esztendeje dúl az orosz-ukrán háború. A PG Csoport úgy döntött, a maga eszközeivel, tehát a dal nyelvén kiált, könyörög a mielőbbi békéért. A Csak háború ne legyen… – Üzenet Magyarországról! című korongról, háborúról és békéről beszélgettünk Jantyik Csabával, a PG Csoport alapítójával, gitárosával.

A régi dalok ma is aktuálisak

A zenekar azért készített négy dalos lemezt, „mert nem szabad és nem lehet elfogadni, hogy ennyi ember halt meg az orosz-ukrán háborúban és pusztul el napjainkban is, köztük kárpátaljai magyarok.”

Hallgassák meg Jantyik Csaba gondolatait.

A korongon három régebbi kompozíció mellett egy feldolgozás is fellelhető, a Karády Katalinnak írt, De Fries Károly-Kovách Kálmán dal, a Valahol Oroszországban. A szerzemény 1942-es, amelyhez Bán Frigyes rendezett rövidfilmet (amolyan korabeli klipet), természetesen Karády főszereplésével.

Utazás a Szovjetunióban

Az együttes még a nyolcvanas évek végén látogatást tett az akkori Szovjetunióban – amelynek Ukrajna tagköztársasága volt. A kinti szesztilalom alatt, a Moszkvában tanuló magyar diákok számára bonyolított turnéra a Tisza Expresszel érkeztek a muzsikusok. A vonatra rövidujjú pólóban szálltak fel, amikor Kijevben felébredtek, odakint havazott. Hogyan emlékszik erre Jantyik Csaba?

Kárpátaljai magyarok a háborúban

A „Tovább is van, mondjam még?” az Aranyosra festem című, Pál István Szalonnával és Bandájával két éve rögzített lemezen hangzik el. A zenészeket a Jantyik testvérek a Debreceni Csokonai Színházból ismerik, amit abban az időben Vidnyánszky Attila vezetett. Az egykori beregszászi színtársulat művészeivel közös produkciót jegyzett a PG Csoport.

A „Tovább is van” eredetileg is háborús dalnak íródott, de szóljon erről Jantyik Csaba.

Szalonnával és Bandájával tavaly Panyolán koncerteztek, s amikor beültek a mikrobuszba, Csaba látta a kárpátaljai muzsikusokon a megindulást, mert bár karnyújtásnyira vannak szülőföldjüktől, nem mehetnek haza, mert ott a frontszolgálat várna rájuk.

Halmos Béla szelleme

Halmos Béla, amikor közös munkába fogott a PG Csoporttal úgy fogalmazott: „beálltam egy rock-bandába”. Mindvégig zavarta az elektromos hangosítás: „mi lesz, mikor nem lesz áram?” – kérdezgette a Jantyik testvéreket. Csaba szerint: visszatanította a rockzenészeket, hogyan is kell akusztikus hangszereken muzsikálni. Tőle tanulták meg, milyen lesz az a világ áram nélkül. Amit 2013-as halála miatt nem sikerült megvalósítaniuk, azt Szalonnával és Bandájával vették lemezre. Ez az Aranyosra festem – Útravaló Halmos Bélától korongjuk, rajta a Tovább is van…

Valahol Ukrajnában

A Valahol Oroszországban című egykori sláger feldolgozásáról írja Jantyik Zsolt: „Emlékezzünk azokra a kárpátaljai magyar férfiakra, akik elestek, vagy el fognak esni a 2022-ben kezdődött szörnyű háborúban. Azoknak a kárpátaljai családoknak küldjük, akik gyászolják gyermeküket, s mindazoknak az édesanyáknak, – legyen az román, ruszin, lengyel, ukrán, orosz és sok más nemzet sarja -, akik örökké siratni fogják háborúban elvesztett gyermeküket! Urunk, mentsd meg az őrülettől Európát és az egész Világot! Hozd el nekünk a Békét!”

Európa keresztény volt

Tavaly, harmincötödik születésnapjukra Könny hull a kútba – Istenes dalok a 33. évből címet viselő albumukkal jöttek ki. Erről a címadó szerzemény került be a háborúellenes válogatásukba. Az albumot Horányi László színművésszel, az Esztergomi Várszínház igazgatójával verses est formájában adták elő.

Miről szól Jantyik Csaba szerint a megindító lírai mű? 

A férfiak visszalőnek számuk klipjét a Tizedes meg a többiek című legendás film ikonikus jeleneteiből állították össze. A Jantyik fivérek háborús élménye nagyapjukig nyúlik vissza, akinek hadifogolyként a kunmadarasi szovjet repülőteret kellett építenie. Kapott egy szekeret, meg egy lovat, hogy fuvarozza a földet az építkezéshez. Később így mesélt: „Az még hagyján, kisunokám, hogy nekem nem adtak enni, de a lónak sem adtak!” Fogta hát magát a nagyapa, és az egyik éjjel a lóval együtt hazaszökött. Az átvonuló szovjet és román katonák mindenüket rekvirálták. Nagyanyjuk sírva – nevetve mesélte, hogy még a frissen elkészített körtekompótot is elvitték a ruszkik. Ezért hát a Tizedes meg a többiek megidézése.

Megjelent az Index.hu-n.