Dzsesszlegendák Budapesten

A második tavaszi Jazzfest Budapest sikerén felbátorodva ősszel ismét négy napon át a dzsesszé lesz a főszerep a fővárosban. A minőségről olyan világsztárok gondoskodnak, mint Steve Gadd, Patricia Barber, Richard Bona és Snétberger Ferenc.

A Jazzfest Budapest célja, hogy a legnagyobbakat hozza el évről-évre a város jeles koncerthelyszíneire, ugyanakkor ráirányítsa a világ figyelmét a hazai, világszínvonalú muzsikusokra. Az őszi dzsesszünnepen november 6. és 9. között, nyolc év után ismét fellép a világ egyik legkeresettebb és legnagyobb hatású dobosa, Steve Gadd. Idei egyetlen budapesti koncertjét az őszi Jazzfest Budapesten adja Snétberger Ferenc, ezúttal szólóban hallhatjuk a gitárművészt. 

Fotó: Kleb Attila

Nem először tér vissza Budapestre Patricia Barber, most egy szűkkörű beszélgetéssel egybekötött exkluzív koncerttel. Érkezik a Grammy-díjas Richard Bona, a világ egyik legkiválóbb basszusgitárosa, zeneszerző és multiinstrumentalista. A Jazzfest Budapest őszi koncertjeire az Erkel Színházban kerül sor, a koncertnek az Aria Hotel ad otthont.

A Berlinben élő, Kossuth- és Liszt-díjas Snétberger Ferenc klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Repertoárját a hazai roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a dzsessz.

Elképesztő stílusérzéke, összetéveszthetetlen lüktetésű és végletekig megbízható játéka miatt Steve Gaddet a legnagyobb sztárok hívják lemezfelvételeikre és koncertturnéikra: Frank Sinatra, Paul Simon, Al Di Meola, Eric Clapton, Paul McCartney, Chick Corea és David Sanborn is. Chick Corea szerint minden dobos úgy akar játszani, mint Gadd, ő ugyanis tökéletes.

A Time magazin szerint

ha Diana Krallt Susan Sontaggal keresztezzük, Patricia Barbert kapjuk.”

A chicagói jazz-zongorista, énekes fülledt hangulatot sugárzó énekhangjával, lenyűgöző zongorajátékával szerzett nemzetközi elismerést, és mára jelentős amerikai zeneszerzőnek is tekintik. Barber – novemberi európai turnéjának részeként – egy különleges, intim és interaktív koncerttel áll a közönség elé kvartettjével. A fellépést a zenészek mélyebb betekintést nyújtó történetekkel színesítik. A koncertet követően a beszélgetést egy ital vagy vacsora mellett folytathatják a résztvevők. Patricai Barber két nappal később az Erkel Színházban ad koncertet.

Képzeljünk el egy olyan művészt, akiben Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekhangjának folyékonysága, Joao Gilberto dal- és harmóniaérzéke keveredik az afrikai kultúrával. A Grammy-díjas Richard Bona zenéje Afrika hagyományait, kultúráját, szépségét és problémáit dolgozza fel. Az az egészen egyedi mód, ahogyan a közönségével kapcsolatot teremt, a világzene, a jazz és az afropop egyik meghatározó nevévé tette őt.

A Jazzfest Budapest programja:

11.06. hétfő 20.30 Erkel Színház
Steve Gadd Band

11.07. kedd 19.00 Aria Hotel Budapest
Patricia Barber Exclusive

11.07. kedd 20.30 Erkel Színház
Snétberger Ferenc

11.08. szerda 20.30 Erkel Színház
Richard Bona Band

11.09. csütörtök 20.30 Erkel Színház
Patricia Barber