Együtt énekelhetne Zámbó Jimmy és Kurt Cobain

Óriásit ment egy mesterséges intelligencia által generált új Drake és The Weekend dal a ” Heart on my Sleeve” a különböző közösségi média és zenemegosztó felületeken. Ez volt az első alkalom, amikor a világ legnagyobb kiadója, a Universal Music nyilvánosan és hangosan közbeszólt egy M.I. által generált zene terjesztésébe. A kiadó szerzői jogok megsértése miatt minden hivatalosan elérhető felületről megpróbálta eltávolítani, most már csak különböző reakció videókban lehet a számból néhány részletet meghallgatni például itt: (1:36-nál kell keresni). Az előadó engedély nélkül ugyanis nem lehetne egy ilyen szám terjesztését elkezdeni.

Mivel a generatív M.I. rendkívül gyorsan fejlődik és terjed, az iparági szakértők figyelmeztetnek arra, hogy az új technológia minden létező szinten átalakíthatja a kreatív iparágakat. Ez azt jelenti, hogy mostantól végtelen mennyiségű tartalmat készíthetünk valaki más stílusában vagy hasonlóságában, és ezzel párhuzamosan új normák alakulnak ki, többek között a felhasználási jogok területén. 

Magának az M.I.-nak lehet számos pozitív hatása is a modern zeneszerzésre és bevételekre. Például az utóbbi „Heart on my Sleeve” példával élve reális opció lehetne licenszelni a legkülönfélébb előadók hangjait.

Üzleti szempont

Ennek bevezetése üzleti szempontból számos új bevételi forrást nyithat meg a zeneipar számára. Képzeljünk el egy webshopot ahol a zenei producerek kedvünkre válogathatnak kedvenc vagy számukra teljesen ismeretlen énekesek hangszínéből, majd egy előre lefektetett szerződés alapján százalékos arányban osztoznának a bevételeken a hangszín tulajdonosával.

Az M.I.-generált énekhangok használata innovatív és figyelemfelkeltő hatást teremthet a zeneiparban. Az így létrehozott produkciók és egyedi zenei tartalmak kiváló reklámhordozók lehetnek, amelyek felkeltik a közönség érdeklődését, és növelhetik a cégek vagy művészek népszerűségét. Ez különösen fontos lehet akkor, amikor a zeneipar jelentős kihívásokkal szembesül, mint például az albumeladások csökkenése a streaming szolgáltatások elterjedése során. Azon zenei szereplők, akik felismerik és kihasználják az M.I. technológiából fakadó előnyöket, versenyelőnyre tehetnek szert a piacon.

A generatív hangok licenszelése lehetővé tenné a zeneiparnak, hogy kibővítse közönségét és olyan új rajongókat érjen el, akik esetleg nem köteleződnek el a hagyományos zenei stílusok mellett. Ez a sokoldalúság növelheti az elköteleződést, és magával hozhatja a rajongótábor növekedését. 

Ezen felül egy híres énekessel való együttműködés igen költséges lehet, különösen, ha nagy a kereslet rájuk. Az M.I. hangeszközök költséghatékony alternatívát kínálnak, amely lehetővé teszi a producerek számára, hogy hasonló hangzást érjenek el anélkül, hogy túllépnék a költségkeretüket. A sok kicsi sokra megy elv alapján pedig akár sokkal nagyobb bevételt is tud generálni a piac ebben a felállásban.

Kreatív szempont

Az M.I.-generált hangok hozzájárulhatnak ikonikus énekesek zenei örökségének megőrzéséhez. Még akkor is, ha egy énekes már elhunyt vagy visszavonult a zenei színtérről, hangja továbbra is inspirálhatja és rezonálhat az közönséggel. Azáltal, hogy egy M.I.-generált másolatot engedélyeznek egy híres énekes hangjából, a zenészek tisztelettel adózhatnak a zenei ikonjaiknak és bemutathatják művészetüket az új generációknak. Ez a digitális megőrzési forma biztosítja, hogy a legendás énekesek hatása és esszenciája fennmaradjon a zene folyamatosan fejlődő táján. 

A rajongók továbbra is élvezhetik az ő zenéjüket és úgy érezhetik, mintha egy új előadást hallgatnának. Ez különösen jelentős lehet azok számára, akik sosem láthatták az adott énekest élőben fellépni.

Az M.I licenszelés egy másik lehetséges pozitív hatása az, hogy lehetőséget nyújtanak a fiatalabb generációk számára, hogy megismerkedjenek a régebbi zenékkel. Azok a fiatalok, akik már nem Máté Péter vagy Kóbor János zenéjén nőttek fel, most felfedezhetik azt egy új módon, amely talán ösztönözni fogja őket az adott zenész eredeti munkájának felfedezésére.

Az M.I licenszelés további pozitív hatása lehet, hogy lehetővé teszi az új és innovatív zenék létrehozását. Ezen eszközök használatával különböző zenei stílusokat lehet kombinálni, vagy új verziókat hozni létre meglévő dalokból, amelyek segítségével a zenészek és producerek új zenei határok elé állhatnak. 

Ez akár teljesen új zenei stílusok kialakulásához is vezethet, amely az M.I használata nélkül nem lenne lehetséges. Egy vad ötlettel élve ma már simán elképzelhető egy olyan számot létrehozni, ahol Zámbó Jimmy és Kurt Cobain együtt duettezik franciául drum’n’bass alapokra. Ki tudja, lehet milliók kedvence lenne, hiszen a zenében bármi lehetséges. 

Konklúzió

Összefoglalva, bár jogos aggodalmak merülnek fel a mesterséges intelligenciát használó eszközökkel kapcsolatban, fontos felismerni az ilyen technológiából származó pozitív hatásokat is. Az előadók örökségének megőrzése, a régebbi zenék fiatalabb generációkkal való megismertetése, az innováció elősegítése a zenében, és az a gazdasági előny, amit a zeneipar számára jelenthet a licenszelés, lehetőséget teremthet arra, hogy a zeneipar előre lépjen a fejlődés útján.