Jóisten helyett Bánatvirág – Ötvenéves Szörényi Levente Utazása

Fontos lemez Szörényi Levente új borítóval ötven esztendeje megjelent első szólólemeze, az Utazás. Fontos a muzsikus életében, amennyiben vadonatúj zenei korszak nyitódarabja, s fontos a honi rocktörténetben, tudniillik addig Magyarországon a Muszty-Dobay duón kívül nem játszott amerikai country-t, folkot szinte senki. Ráadásul a korong felvételekor született a Fonográf.

Az Illés együttes már 1973 elejétől a KITT Egylet (Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvayék és a Trió) keretein belül működött. Ez a formáció vette fel az utolsó Illés-lemezt, csupa régi számmal, a Ne sírjatok, lányok címűt. A zenekar NDK turnéját Illés Lajos és Pásztory Zoltán nélkül, Tolcsvayékkal és Papp Gyulával, Moto-rock néven teljesítette.

Illés nélkül a stúdióban

Illés Lajos nem is óhajtott közreműködni Szörényi Levente szólólemezén, számára az volt a fontos (mint Tolcsvay Bélának), hogy neve szerepeljen a zenekar nevében, így fiatal zenészekkel folytatta. A régi számokat, egy kivétellel (Lehetett volna) levette az együttes műsoráról.

A szocialista kultúrpolitika nem kizárólag Szörényi Levente első szólólemeze, az Utazás borítóját cenzúrázta, de egy dalt is letiltott a korongról. (PODCAST)

Az Utazásnak szinte semmi köze az Illésben megismert Szörényi zenei világhoz. Szinte, mert a Gondolj néha rám, mintegy megelőlegezi a szólólemez stílusát. Levente ugyanis vásárolt több USA-ból érkezett lemezt, köztük Crosby, Stills, Nashn & Young -ot, így ismerkedett meg a west coast stílussal. Ezt az akusztikus hangszerek és az elektromos bluesrock, valamint a country elegye jellemzi, no meg a többszólamú kórus.

Az új felállás, a multiinstrumentalista Tolcsvay Lászlóval, a gitárfenomén Móricz Mihállyal, az óramű pontosságú Szörényi Szabolccsal, akik elképesztő erős vokállal segítették Leventét, a dobzseni Németh Oszkárral, Bródy Jánossal, s a frissen vásárolt pedal steel gitárral (íme a Fonográf), továbbá a Hammond virtuóz Papp Gyulával, Muszty Beával és Dobay Andrással hiba nélkül ugrotta meg a műfaji elvárások nemzetközileg magasra helyezett lécét.

A pedal steel gitár szintén a Crosby, Stills, Nashn & Young-nak köszönhető, lévén Bródy a Teach Your Children című szám hallatán döntött, megtanul játszani a hangszeren.

szörényi levente
Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Nem ismeretlen muzsikusok

A KITT Egylet zenészei mellett Papp Gyula messziről jöttnek tűnik. Persze nem az, hiszen Tolcsvayék basszusgitárosa, Czipó Tibor (aki maradt Béla együttesében) annak előtte a Miniben játszott Gyulával. A Skorpió, Zalatnay Saroltának írt, Hadd mondjam el című lemezén Móricz Mihály játszotta fel a gitárszólamot, mivel Szűcs Antal Gábor a Szovjetunióban turnézott a Hungariával, amelynek még tagja volt. Frenreisz Károly a Skorpiót Emerson, Lake & Palmer mintájú triónak álmodta (Papp Gyulával, Fekete Gáborral). A zenészek sorában megtalálni Tolcsvay Lászlót is, aki billentyűzött Cini lemezén Gyula mellett. Akkoriban a muzsikusok eljártak egymás koncertjeire, miként Papp Gyula az FMH-beli Illés Klubba. Ott Szörényi Levente felhívta a színpadra, s improvizáltak egy combosat. Az öltözőben aztán Levente felkérte „hammondozzon” szólólemezén.

Az Utazás vitt a Fonográfhoz

Az Utazás dalai adták a Fonográf bemutatkozó műsorának gerincét, mi több, a számok jó része mindvégig az együttes repertoárján maradt, mint a lemezcímadó Utazás, az Életrajz, a Zazi, a Bánatvirág, a Vidéki kislány, a Ne vágj ki minden fát, amely két utolsóban Muszty Bea hegedült és Dobay András bendzsózott. És játszották az ikonikus Szörényi kompozíciót, a Dal az ártatlanságról címűt. Ezt egy koncert szünetében, az öltözőben írta Levente, míg a többiek mindenfélével foglalatoskodtak.

Meg kell említeni a Fénykeresőt, ami Tolcsvay Béla és László szerzeménye. Szörényi Levente úgy gondolta, ne kizárólag saját dalok szerepeljenek szólólemezén, ezért kérte fel a Tolcsvay testvéreket.

Diktatúra, cenzúra

A lemezborító sztorija közismert, ám amúgy emlékeztető gyanánt, röviden összefoglalom. Az Utazás címet igéző női szempár – a tervező Szyksznian Wanda szeme – öleli körbe pillangó sziluettet formázva. (A grafikus a képzőművészeti gimnázium után éppen csak elkezdte főiskolai tanulmányait, amikor Illésék felkérték lemezborítójuk megtervezésére.) Lejjebb Levente hever hippi szerelésben, párnákra dőlve, s réved a távolba. A cím és a kép láttán Aczél Györgyben felmerült a kábítószeres utazás rémképe, a minisztérium azonnal üzent a lemezgyár vezetőinek: „drogos, hippi borítóval” nem jelenhet meg az album. Ami ellenben már megjelent, így fél nap elteltével visszahívták a lemezboltokból. Maga Levente Szegeden tartózkodott, s délelőtt még látta a korongot, ami délutánra eltűnt. Az eladó a zenész kérdésére elárulta: nem fogyott el az összes, minden példányt bevont a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat.

Az új borítót Bányai István alkotta. Érdekes, hogy Szörényi Levente második szólólemezén, a Hazatérésen, Szyksznian Wanda szintén portrét rajzolt Szörényiről.

A kor ismeretében természetesen a lemezanyag sem úszta meg a cenzúrát. A B-oldal második száma, a Bánatvirág – amely nem szerepelt a dalok közt – helyén a Hidd el, ez Ő című szólt volna. Volna, lévén a szöveget – „Ha elszállnak feletted / lassan az évek, / az út végén vár téged, / hidd el, ez ő. / Hidd el, létezik ő. / Bennem létezik ő. / A másik életem ő.” –megértették az illetékes elvtársak, hogy az a Jóistenről szól, s leparancsolták a korongról. Maradt a Bánatvirág.

Címlapkép: Fortepan / Szalay Zoltán