Magas színvonalú zenei rádiót ígérnek – Már szól a Szakcsi Rádió

Március 15-től napi 24 órás próbaadást szolgáltat a Szakcsi Rádió. Az online dzsessz platformja hivatalosan a nemzetközi jazznapon, április 30-án indul.

Tisztelgés Szakcsi Lakatos Béla emléke előtt

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója igazi közszolgálati feladatnak tartja a magyar dzsesszművészet felkarolását, szélesebb körű bemutatását.

A közmédia három zenei csatornája – a Bartók, a Petőfi és a Dankó – mellé felsorakozik a Szakcsi Rádió. A névválasztás tisztelgés a honi dzsessz ikonikus alakja, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla munkássága előtt.

A két esztendeje elhunyt zseniális alkotó nevét vette fel a tavaly alakult Szakcsi Jazz Egyesület is, amelynek bejelentésekor, az idén Máté Péter-díjjal kitüntetett énekesnő, Szőke Nikoletta elmondta: „Nem csak szavakkal tanított, hanem azzal a szenvedéllyel, ahogy leült a zongorához. Amikor együtt vagyunk az ilyen fantasztikus muzsikusokkal, természetesnek vesszük a jelenlétüket, s amikor már nincsenek köztünk, akkor tudatosul, milyen nagyságokkal dolgozhattunk.”

Közszolgálati feladat a dzsessz népszerűsítése

A közmédia a legnevesebb hazai dzsesszműhelyekkel egyetértésben jutott arra, hogy szükség van egy dzsesszrádióra, amely hiánypótló a hazai rádiózás világában. Az online platform főként a Kárpát-medencei magyar dzsessz rádiója lesz.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója ígéretet tett: magas színvonalú zenei rádiót indítanak, mint a Bartók vagy a Dankó.

A közmédia mindig is foglalkozott a dzsesszel, a Bartók rádió esti sávjában megtalálható a műfaj, azonban a vezetőség úgy vélte, óriási igény mutatkozik arra, hogy a műfaj önálló felületet és platformot kapjon.

A csatornán a zeneszámok mellett élő és archív koncertközvetítések hallhatók majd, interjúk készülnek a műfaj jeles képviselőivel, valamint a Bartók Rádióval való szoros együttműködésben kiemelt műsorok, közvetítések lesznek megtalálhatók a csatorna kínálatában.

Szakemberek a vezetőségben

A Szakcsi Rádió szakmai grémiumában helyet kapott Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) alapító-igazgatója, dzsessz-zenész, zeneakadémiai tanár, Bognár Attila, az A38 Hajó alapítója, valamint Szarka Tamás Kossuth-díjas muzsikus. Gőz László elárulta: Szakcsi Lakatos Béla fiai és felesége beleegyeztek, hogy az ő nevét viselhesse a rádió. A Szakcsi Rádió indulása óriási lehetőséget kínál a hazai dzsessztársadalomnak.

A Szakcsi Rádió zenei kínálata támaszkodik a BMC kiadásában az elmúlt csaknem harminc évben megjelent mintegy 150 magyar vonatkozású dzsesszlemezre, illetve a Magyar Rádióban a hetvenes évektől készült rengeteg magyar felvételre.

Nem csupán zene, háttérműsorok is

Az új online rádió főszerkesztője Esztergályos Máté, a csatorna hangja a nemzetközileg ismert énekes-dalszerző, Harcsa Veronika. Esztergályos Máté elmondta: lesz műsor, amely a magyar dzsessz történetét mutatja be, terveznek interjúsorozatot a műfaj hazai kiválóságaival. Az esti kiemelt műsorsávban, 20-tól 23 óráig minden este koncerteket adnak magyar és külföldi muzsikusok felvételeivel.