Romok, pusztulás és otthontalanság az Aranyéletben 

Emlékszem az időszakra, amikor minden ismerősöm Aranyélet-lázban égett. Úton-útfélen ajánlókat kaptam a sorozatról, vagy betekintést a történetszál részleteibe. Én sem bírtam sokáig, hamar függő lettem. Aztán elgondolkodtam, hogy a sztorin túl mi lehet az a tényező, ami engem és még számos magyar embert a képernyőhöz ragasztott. 

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy a zene? 

Az Aranyélet című hazai sorozat üstökösként robbant be hazánkban 2015-ben. A finn Helppo elämä (magyarul: Könnyű élet) remake-je, az HBO Magyarország harmadik szerializált remake-sorozata a Társas játék és a Terápia után. A széria fókuszában a Miklósi család áll, legfőképpen nekik drukkolunk. Romlás és javulás, gyerekesség a felnőtté válással szemben, lecsúszás és talpra állás, korrupció és becsület – folyamatos lavírozás a tisztességtelen és a tisztességes élet között. Ezekkel az ellentétpárokkal lehetne körülírni az HBO magyar sorozatát. 

A széria szereplőgárdáján túl érdemes kiemelni még egy dramaturgiailag fontos elemet, amely nem más, mint a zene. Az Aranyélet zenei válogatását Weyer Balázsnak köszönhetjük mind a három évadban.  Lássunk néhány hazai slágert, amely helyet kapott a népszerű sorozatban.

Irie Maffia – Slow Down Chale

A „Slow Down Chale” pozitív hangulata és “Chill out” üzenete szervesen illeszkedik az Aranyélet sorozat karaktereinek és eseményeinek komplex világába. A dal lendületes ritmusa és vidám tónusa lehetőséget teremt a nézőknek arra, hogy egy kicsit kiszakadjanak a sorozat drámai fordulataiból és élvezzék a könnyedebb pillanatokat.

Belau – Island of Promise

Az Island of Promise a sorozatban szereplők gondolatvilágát reprezentálja. A belső küzdelmeket, a boldog és szomorú pillanatokat. A dal által még inkább kedvenc karakterünk bőrébe bújhatunk néhány perc erejéig.

Ákos – Kihalt minden

Kihalt minden című dala az érzelmek és a dráma mélyebb rétegeit hozza felszínre. A sorozat karaktereinek élete tele van kihívásokkal, konfliktusokkal és váratlan fordulatokkal, amelyek kihatnak az érzelmi állapotukra. Ákos Kihalt minden című dala pedig érzékeny, mély és introspektív hangvételével olyan érzéseket tükröz, amelyek hasonlóan jelen vannak az Aranyélet cselekményében.

Quimby – Az otthontalanság otthona

A sorozat tele van bonyolult karakterekkel, akik különböző módon küzdenek az identitásukkal és a helyüket megtalálni a világban. A Quimby „Az otthontalanság otthona” című dala olyan érzéseket és gondolatokat kifejező szöveggel rendelkezik, amelyek párhuzamba állíthatók az Aranyélet karaktereinek belső konfliktusaival. A dalban megénekelt otthontalanság és a vágy az otthonhoz mélyen rezonálhat a sorozatban átélt eseményekkel és karakterek sorsával. A sorozatban gyakran előfordul, hogy a karakterek a saját belső kuszaságukkal, elidegenedéssel és az otthonhoz való kötődéssel küzdenek.

Pál Utcai Fiúk – A Bál

A dal lendületes ritmusa és pozitív szövege a tánc, a zene és az öröm kifejezője, amelyek ellentétesek lehetnek az „Aranyélet” drámai és konfliktusos jeleneteivel. A „A bál” dal a buli és ünnepi pillanatok hangulatát sugallja, amelyek olyan fontos szerepet játszanak az emberek életében, mint a karakterek a sorozatban. Ez a zenei választás ellentétet hoz létre az élet sötétebb oldalával, amit a sorozat bemutat, és az ünneplés és öröm pozitív hangulatával.

Anima Sound System – ”68

A sorozat karakterei a vállalkozás, a család és a bűnözői élet közötti dilemmákkal és kihívásokkal küzdenek, miközben a múltjuk is meghatározza őket. Az Anima Sound System „68” című dala visszatekint a múltba, konkrétan az 1968-as eseményekre, amelyek az ifjúság lázadását és változás iránti vágyát jelképezik. A dal szövege és hangulata a korszak szelleme és a változás keresése körül forog. A „68” énekli a fiatalság és a társadalmi változások ösztönző erejét, ami párhuzamba állítható az „Aranyélet” karaktereinek örökös törekvéseivel a jobb életre és a személyes fejlődésre. A dal és a sorozat kapcsolata a múlt és a jelen kölcsönhatását mutatja be, ahogy a karakterek döntéseiket a korábbi élményeik és tapasztalataik alapján hozzák meg.

Turbo – Kingdom of Dust

Az „Aranyélet” című magyar sorozat és a Turbo zenekar „Kingdom of Dust” című dala közötti kapcsolat mélyebb érzelmi rétegeket hoz felszínre. A sorozatban számos karakter kénytelen szembenézni a bűnözői világ sötét oldalával, miközben a család, az identitás és a hűség témái is főszerepet játszanak. A Turbo „Kingdom of Dust” című dala egy sötétebb és mélyebb hangulatú kompozíció, amely a pusztulás és a romok közötti élet érzését hordozza magában. A dal szövege és atmoszférája a kilátástalanságot és a küzdelmet hivatott kifejezni, ami sokszor a „Aranyélet” karaktereinek sorsát jellemzi. A „Kingdom of Dust” mély érzelmi színárnyalatai és súlyosabb hangulata segíthet a nézőknek még mélyebben átérezni a sorozat karaktereinek dilemmáit és belső konfliktusait. A zenei választás a sorozat drámai elemével összhangban áll, amelyben a karakterek kénytelenek szembenézni a választásaik és tetteik következményeivel.

SONYA – Krypta – Tales of Youth

A sorozat számos karakterének életében jelen vannak a családi és személyes konfliktusok, a múlt fájdalmai és az identitás keresése. SONYA Krypta című dala a fiatal évek történeteit hivatott elmesélni, emlékezve a múltra és azokra az élményekre, amelyek formálták az embereket. A Krypta különleges hangulata és érzelmekre hatása erősíti az élményt, és segít mélyebben belemerülni a karakterek fejlődésébe és érzelmi utazásába a sorozatban.

Bin-Jip – Heavy

A sorozat karakterei gyakran cipelnek magukkal nehéz titkokat, dilemmákat és érzelmi terheket, míg a Bin-Jip „Heavy” című dala a lelki terhek és a mély érzelmek tematikáját járja körül.A dal atmoszférája és mondanivalója szorosan kapcsolódik az „Aranyélet” karaktereinek belső konfliktusaihoz és drámáihoz. A „Heavy” zenei és szövegi tartalma a nyomasztó és súlyos érzéseket idézi elő, amelyeket a karakterek érezhetnek a sorozat eseményeinek következtében.

Middlemist Red – Multicoloured Drive

A sorozatban a karakterek gyakran kerülnek helyzetekbe, amelyekben a menekülés vagy a szabadulás vágya hajtja őket, miközben küzdenek a bonyolult helyzetekkel és belső konfliktusaikkal. A „Multicoloured Drive” dal ugyanezt a vágyat és érzést hordozza magában, ami egy színes és szabad kalandot sugall. A dal lendületes hangulata és a szabadon útra kelő érzés megteremti a szorosabb kapcsolatot az „Aranyélet” karaktereinek vágyaival és cselekedeteivel. A „Multicoloured Drive” dal energiája és üzenete arra emlékeztetheti a nézőket, hogy néha a menekülés vagy a változtatás vágya lehet az, ami megoldást kínál a nehéz helyzetekre.

Ezek mellett még hallható a Hobo Blues Bandtől a Hajtók dala, az R-GO-tól a Ballag a katona, a Tankcsapda Mennyország Tourist című száma és a Koráltól a Homok a szélben. Illetve többek között hallhatóak dalok még a Volkova Sisterstől, a Bin-Jiptől, az Anima Sound Systemtől, a Bikinitől és a Halott Pénztől is.

Weyer Balázs elmondása szerint a film és a betétdal képesek támogatni egymást, intenzívebb élményt nyújtva a nézőknek. Megemlíti azt is, hogy egy zenei betétnek nem fontos önmagában jónak lenni ahhoz, hogy egy jelenethez megfelelő legyen, olyannak kell lennie, ami az adott jelenet hangulatához, a történet értelmezéséhez illik.  A megfelelő zenéket/melódiákat „kézműves” módon, a részletek alapos átgondolásával. Mivel szeretné, hogy a film szeretete is megmaradjon munkája közben, évente csak egy mozifilm és egy sorozat évad munkálatait vállalja.

A sorozat szereplőihez válogatott, más-más zenei világot jelképező playlist megtalálható a Spotify-on is. A magyar előadók repertoárjából választott dalok stílusban széles skálát képviselve támogatják a sorozatkészítők azon célját, hogy görbe tükröt tartsanak a társadalomnak. Klasszikusok és mai feltörekvő tehetségek szerzeményei egyaránt képviseltetik magukat. Mindenki megtalálhatja kedvenceit, így intuitív módon a zenén keresztül jobban képes azonosulni a sorozattal és annak szereplőivel. 

A Weyer Balázs által választott dalok jól illenek a cselekmény fordulataihoz és a karakterek ábrázolásához. A Spotify, illetve a popkulturális.hu válogatását hallgatva az Aranyélet sorozat világában találhatjuk magunkat és újra átélhetünk néhány emlékezetes jelenetet. Amennyiben ismeretlen még a sorozat, indulhat a maraton a legütősebb hazai slágerek kíséretében.

A zenék szerzőiről további információkat a popkulturalis.hu-n olvashat.

Megjelent az Index.hu-n.