Van, aki Csángó Boogie-t játszik, mások Rávágnak a zongorára

Világzenei válogatásunkban olyan zenekarokat hozunk, amelyek kétségkívül kedvet csinálnak a műfaj hallgatásához. Az előző részben többek között olyan zenekarokat mutattunk be, mint a a Besh o droM, Gypo Circus, Napra és Zuboly. Lássuk, kik vannak még, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni. 

Kerekes Band

Sokkal inkább szeretik zenéjüket az etno funk égisze alatt definiálni, kétségkívül a világzenei műfaj egyik legérdekesebb képviselői. Számos albumuk közül a két legkorábbin (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva és a Fütyül a masina) a moldvai elemek dominálnak.  Amellett, hogy kétszer is begyűjtötték a Fonogram díjat, aktív fellépőként ismerhetik a Sziget, a Volt, a Zeneakadémia illetve a MüPa vendégei is. Zenéjükben megtalálták azt a széles spektrumot, amely úgy tud népszerű lenni, hogy közben a népi kultúrát, népzenei elemeket és a rockosabb-poposabb zenéket kedvelők is egyaránt kedvelni tudják. A Jungle Boogie című slágerre reflektáló Csángó Boogie például kihagyhatatlan:

Parno Graszt

Ha világzene, akkor Parno Graszt. A big band formában játszó zenekar meglehetősen nagy régiségnek örvend, alapításának ideje egészen 1987-ig nyúlik vissza. A Parno Graszt jelentése: Fehér ló: e két szimbólum együtt a tisztaság és a szabadság megtestesítőjeként van jelen. Már az első nagylemezük (Rávágok az zongorára) hetedik lett az Európai Világzenei Ranglistán, 2009-ben pedig négy nap alatt összesen húsz koncertet adtak az USA-ban, és azóta sincs megállás. Indiai felfedezőútjukról még dokumentumfilm és készült Silló Sándor készítésében. 

Muzsik és Volkova

A meglehetősen nehezen induló formációt Farkas János és Farkas Krisztina hívta életre 2016-ban. A korábban ZUP tagokként játszó testvérpár első három kislemezét és két single-jét még a ZUP neve alatt adta ki, ezt követően 2017-ben jelent meg az immár Muzsik és Volkova néven futó nagylemezük Rövidesen találkozunk címmel. Ugyanebben az évben pedig már meg is nyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját. A sokszor melankolikus hangokat is megütő zenéjük Cseh Tamás munkásságát idézi fel a hallgatóban.

Palya Bea

Palya Bea gyerekkora óta táncol és énekel, sőt 16 évesen már a Zurgó együttes énekese és tánctanára volt. Az ELTE Néprajz szakán diplomázó énekesnő 2005-ben alapította meg saját zenekarát, a Palya Bea Quintetet. A nemcsak hazánkban, hanem külföldön is népszerű, Artisjus, Prima és Fonogram díjas énekesnő többek között New Yorkban és Washingtonban is fellépett. Első külföldi lemeze az Adieu les complexes háromszoros platina minősítést kapott, az Egyszálének pedig dupla platinát.

Aurevoir.

A tudatosan sokszínű zenekar 2015-ben alakult, mégis alig pár év alatt bevették a VOLT, Campus, SZIN, Művészetek Völgye színpadát, sőt előzenekarként többször is felléptek olyan zenekarok előtt, mint például a szintén folkosabb zenét játszó Paddy and The Rats előtt. A magukat ethno-beat zenekarként megnevező formáció 2023 áprilisában már saját koncertet ad a Budapest Park színpadán. A 2017-ben a Hangfoglaló program támogatásában részesülő Aurevoir. a népzenei elemek és a beat-folk hatása mellett számos más stíluselemet is beemel a zenéjébe. 

Az információk a popkulturális.hu-ról származnak.

Az első rész itt olvasható el.

Megjelent az Index.hu-n.