A Dalhoz méltó új zsűritagok

A Dal 2024 zsűrijében Wolf Katit, Szandi eMeRTon- és Arany Zsiráf-díjas énekes, Mező Misit, Németh Alajos „Lojzi” Máté Péter-, Artisjus- és Fonogram-díjas zeneszerző, dalszövegíró, hangmérnök váltotta. Életútjukon végig tekintve, biztosra vehetjük, hogy a két alkotó véleménye megalapozott és érvényes lesz.

A muzsika mindkettőjük életében már gyermekkorban megjelent. Lojzit szülei hat esztendősen beíratták hegedülni. Nővére akkor már zongorázott, bátyja csellózott.

Szandi, polgári nevén Pintácsi Alexandra mindössze tizenkét évesen szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Nyomorultakban és a Bestiákban, valamint megnyerte a Mini Tini tehetségkutatót, ahol felfigyelt rá Fenyő Miklós.

Fotó: Madaras Czinszky Andrea

Németh Alajost bevették basszusgitárosnak abba a zenekarba, ahol testvére játszott. Nem békélt meg a hangszerrel, míg nem egy Syrius koncerten meghallotta Orszáczky Jackie játékát. Ja, ha így is szólhat a basszus, az más – gondolta magában, s elvégezte a Bartók Konzervatórium Jazz Tanszakát. Tizenhét évesen már az Iterbrass jazz-rock együttesben pengetett.

Szandi bemutatkozó lemeze 1989 végén jött ki, vagyis az énekes mindössze tizenhárom esztendős korában. Bombasiker, a korong pár hét leforgása alatt platinalemez lett.

Lojzi tizenhét volt, amikor Török Ádám egy szerdai napon felkereste a szüleinél élő basszusgitárost, hogy bevegye a Minibe. Mivel igent mondott a felkérésre, a pénteki buliig meg kellett tanulnia a teljes repertoárt. A megállapodást követően kis idővel Baronits Zsolt, a Syrius vezetője csöngetett. Ő azonban már elkésett…

Szandi életéről film készült 1991-ben, méghozzá nagyjátékfilm, a Szerelmes szívek című, amelynek főszerepét természetesen ő maga alakított.

A Miniből Németh Alajos, testvére, a dobos Németh Gábor hívására huszonhárom évesen átlépett az akkor alakult Dinamitba. Amikor röpke három év múltán, 1982-ben a banda feloszlott Lojzi (szintén testvérével), az ellehetetlenített Beatrice frontemberével, Nagy Feróval az élen létrehozta a Bikinit.

1993-ban befejeződött Szandi és mentora, Fenyő Miklós együttműködése, a Hungária vezetőjét Alexandra majdani férje, Bogdán Csaba (a Beatrice, a Solaris, az Első Emelet gitárosa) váltotta produceri fronton. Mellette Szikora Róbert (aki felfedezte Szandi testvérét, Pintácsi Vikit) több számot jegyez szerzőként Szandi lemezein. Az énekes 1998-ban visszatért a színpadra, a Hotel Mentol Frufru szerepében a Fővárosi Operettszínházban.

Fotó: MTVA

Nagy Feró távoztával, 1985-től D. Nagy Lajos a Bikini frontembere. 1990. februárban 24-25-én dupla koncertet adtak Temesvárott, az 1989. december 15-én, a városban kitört romániai forradalom emlékére. (A megmozdulásokat a magyar kisebbség kezdte Tőkés László leváltása miatt, a véres események kiterjedtek az egész országra, december 25-én a Ceaușescu házaspárt kivégezték, három nap múlva véget ért a forradalom.) A megrázó hangulatú Bikini fellépés 1990-ben, Temesvári vasárnap címen jelent meg lemezen. Két esztendőre rá a zenekar szünetet tartott 1997-ig. Azóta is aktívak.

A 2010-es évek elején Szandi fellépett az aradi szórványbálon, a siker a helyiek szerint akkora volt, amekkorát az eltelt húsz évben senki sem tudott elérni a Partiumban. Az énekesnő 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Elnöki Ezüstérmét.Németh Alajos (Kovács Ákossal, Bognár Attilával, Frenreisz Károllyal, Müller Péter Sziámival, Both Miklóssal, Ferenczi Györggyel, Gőz Lászlóval, Nagy Feróval és Tátrai Tiborral) tavaly meghívást kapott a Petőfi Zenei Tanácsba, amelynek feladata: „korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztése”.

Címlapkép: MTVA