A dalok és a tehetségek versenye

Változott A Dal lebonyolítása, amennyiben egy előválogatón, a bemutatott hatvanból, negyven produkciót engedett az élő showba a zsűri. A versengők közt akadnak közismert előadók, zenekarok, s pályakezdők egyaránt.

Visszatérők és nyertesek

Az előválogatón rácsodálkozhattunk olyan friss tehetségekre, mint Bradics Jácint, az Everflash, Szőcs Szimonetta, a Pink Dragon, a Quack. De beköszöntek már menő előadók: a Jazztelen, a Junkies, Kocsis Tibor, a Magidom, a MattSet, a Roy Galeri, a Sugarloaf.

A többször indultak közül (Király Viktor, Kállay-Saunders András, Radics Gigi, Pápai Joci, Oláh Gergő) idén Szabó Ádámmal találkozhatunk. Újdonságot nem árulok el, de azért leírom, az imént felsoroltak mindegyike valamilyen tévés tehetségkutatón futott be.

Miként A Dal 2012-őt követően kapott meghívást az EFOTT-ra, a Szigetre, a Balaton Sound-ra és a VOLT-ra a Compact Disco. A rá egy évre következő Dunatévés szereplésének köszönhetően léphetett fel ByeAlex az EFOTT-on és a Szigeten. A Honeybeast 2014-es bemutatkozása után megmutathatta magát az EFOTT-on, a Szigeten, a VOLT-on, míg a New Level Empire az EFOTTon, a VOLT-on, Balaton Sound-on. A következő esztendei „Dalos” fellépése okán a Passed a Szigeten és a Balaton Soundon kapott lehetőséget. Az Ív pedig az EFOTT-on. A Leander Kills 2017-ben és ’18-ban egyaránt szerepelt A Dalban, majd az EFOTT-on, s a VOLT-on. A Soulwave a VOLT-on és a Szigeten szintén lehetőséghez jutott.

2019-es produkciójának köszönhette Sziget koncertjét Vavra Bence. A Tortuga 2020-ban mehetett az EFOTT-ra, a Napfonat A Dal 2022 után a Szigetre, meg a Bánkitó Fesztiválra, míg Solére a Szigetre.

Nagyszínpadról a tévéstúdióba

Számosan már nagy fesztiválok, önálló koncertek főszereplőiként mérettették meg magukat A Dalban. Keresztes Ildikó az egyik legnagyobb hazai sztárként indult A Dal 2013-ban. Őt a Depresszió követte rá egy évre. 2016-ban a Parno Grast, ’18-ban az AWS próbálta ki magát, utóbbi sikerrel, első lett. Horváth Tamás már hét esztendeje döntött nézőcsúcsokat a neten, Horváth Tamás & Raul csatornáján, amikor 25 évesen jelentkezett az utolsó Eurovíziós dalválasztóba. A Turbo Fonogram-díjas bandaként tolta a rockot 2020-ban, s lettek másodikak, amikor Kóbor Zsóka és Polgár Patrik utoljára duettben mutatták meg magukat A Dalban. A Kaukázus 2021-ben jött, látott, győzött. A Fatal Error ugyan számos fesztiválon adott emlékezetes bulit, igazán ismertek a 2019-es és ’20-as dalversenyben lettek. A Junkies énekese, Szekeres András zenekarával komoly sztár volt, amikor a tavalyi vetélkedőn a győztes Titán mögött végzett.

Tehetségkutató ranglista

Lássuk A Dal és egyéb televíziós tehetségkutatók legsikeresebbjeit. Pápai Joci 2017-ben és ’19-ben győzött A Dalban, Kállay-Saunders András 2014-ben első, előző évben második lett, a Megasztárban pedig negyedik. Radics Gigi a 2012-es Megasztár győzelmet követően két „Dalos” harmadik hellyel (2013, 2017) és egy negyedikkel (2021) dicsekedhet. Oláh Ibolya a 2003-as Megasztár és a 2022-es A Dal nyertese. Az egyik idei induló, Kocsis Tibor a 2011-es X-Faktorban első, a 2007-es Csillag születikben második lett. A 2008-as Megasztár győztes Király Viktor harmadik és negyedik helyezést ért el a dalválasztóban. Szabó Ádám a 2011-es Csillag születik második, s a 2013-as X-Faktor ötödik helyét követően, 2015-ben második lett A Dalban, ahol Pál Dénes hatodikkénz végzett 2014-ben, előtte két évvel megnyerte a The Voice-t. Oláh Gergő tarolt az 2012-ben X-Faktorban, A Dalban 2019-ben a nyolcadik helyen végzett.

Az előválogató műsor

Címlapkép: A zsűri az előválogatón (Fotó: MTVA/Csöndör Kata)