Az utolsó Táncdalfesztivál

Az első Táncdalfesztivált követően huszonnyolc évvel, míg A Dalt megelőzően tizennyolc esztendővel tartották meg az utolsó Táncdalfesztivált, a Magyar Televízió Táncdalfesztiválja címmel. 

Dublinból Egerbe

Az 1994-es fesztivál egyben az Eurovíziós Dalverseny magyarországi válogatója volt, a győztes előadó utazhatott Dublinba. Méghozzá Bayer Friderika, aki odakint a negyedik helyen végzett, ami minden idők legjobb magyar szereplése.

Az utolsó táncdalfesztivál fellépőinek névsora meglehetősen eltér a „nagy” Táncdalfesztiválokétól, valamelyest hajaz az előző két versenyéhez (1992 és 1993). Ráadásul mindössze tizenöten indultak, holott 1981-ig negyven-ötven versenyző, ötven-hatvan dallal nevezett. Az első Egri Táncdalfesztiválon 1992-ben még fellépett Kovács Kati, aki húszesztendős koráig a városban élt, s aki 1972-ig (az utolsó Táncdalfesztivál elnevezésű rendezvényig) mindegyiken indult, kihagyta a Metronóm ’77-et, majd szerepelt az 1981-es Tánc- és popdal fesztiválon. Kovács Kati mellett Harangozó Teri képviselte a több évtizednyi folytonosságot. Ő szintén megmérettette magát az elsőtől elkezdve, fellépett a Metronómon is. Számára az volt az utolsó. Legközelebb mindketten az 1992-es Volt egyszer egy fesztivál gálán énekeltek, jeles pályatársaik társaságában, mint Aradszky László, Karda Beáta, Koós János, Mary Zsuzsi, Payer András, Poór Péter.

Akiket elfelejtettünk

Az az évi egri fesztivál sztár versenyzői Szulák Andrea, Keresztes Ildikó, Auth Csilla. Rá egy esztendőre, az 1993-as Pop-rock fesztiválon Delhusa Gjon, Végvári Ádám, Szűcs Judith neve biztosított védjegyet a rendezvénynek. A mezőny meglehetősen vegyes, hármójuk mellett az új generáció kedvencei: Sipos F. Tamás, a Ladánybene 27, a Pa-Dö-Dő, Révi Sándor „Sunny”, a Besenyő Blues Band, Sugár Berci, valamint Mathilda, a Déja Vu, Bódis András, a Madame, a Kabinet Rt.

Bódis András a Soho együttes (nem a Soho Party) énekese Bódish név alatt jelentette meg első lemezét 1994-ben. Mathilda, azaz Pénzes Matild az Imago Mundi, majd az AMatild együttesek mellett énekstúdiót vezet és kézműves termékeket alkot. A Déja Vu Rába Tímea, az 1991-es Miss Hungary második helyezettje, Bálint Antónia egykori szépségkirálynő és Szilágyi Marianna, fotómodell alkalmi formációja volt. A Madame zenekart a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola hallgatói hozták össze, zenéjük az Első Emeletre hajazó újromantikus pop, erősebb rock részekkel. A Kabinet Rt. miskolci ska zenekar, énekesük, Purcsel Csibi György, az Üveges Csirkeszemek punk banda frontembereként lett ismert.

Fesztivál, tehetségkutató és show

Az utolsó táncdalfesztiválra megrázták magukat a szerkesztők és komoly névsorral tudták kiállítani a tv show-t, az MTV négyes stúdiójában visszatekerve az időt két évtizeddel.

Énekes színészek: Janza Kata, Détár Enikó, Makrai Pál, Farkas Kati, Bognár Zsolt mellett a nagyágyú énekesek: Karda Beáta, Bontovics Kati, Szulák Andrea, a szárnyukat bontogatók: Szekeres Adrien, László Boldizsár, a színpad és az éjszaka királyai: Lui (Túri Lajos), Gombos László, a korszak sztárjai: Bayer Friderika, Pap Rita és Bodnár Attila, továbbá az előző esztendei Egri Táncdalfeszt győztese, a pécsi Bogolin Ágnes, s Aczél Tamás, az akkori Ki Mit Tud? döntőse, akit az Új Rákfogó kísért, Szakcsi Lakatos Bélával és Balázs Elemérrel.

Vegyes paletta, annyi szent, ami összemosta a színek, az a hetvenes évek modorában megvalósított tévéműsor.